5 Reguli de Etichetă Financiară

Iată o scurtă listă de sfaturi pe care le puteți folosi în rezolvarea situațiilor financiare incomode pe care le-ai putea întâlni în cercul tău de prieteni sau familie:

Ce faci cu prietenii care se plâng mereu că nu au bani și se lovesc de probleme financiare?

Încerci să-i ajuți, dar fără a te implica prea mult în rezolvarea problemelor lor și fără a le împrumuta bani mereu. Le poți recomanda un consultant financiar sau o carte cu recenzie bună despre cum și-ar putea administra mai bine bugetul.

Fratele tău îți cere bani cu împrumut dar știi ca nu-i vei mai primi înapoi.

De obicei banii distrug relațiile între oameni, mai ales între membri familiei și prietenii apropiați. Îți recomandăm să eviți să le împrumuți, oferindu-le motive reale și evitând cuvântul “Nu”.

În cadrul unei întâlniri între prieteni tu și soțul tău anunțați bucuroși despre achiziția unei noi case! Dar de cum se lansează vestea, imediat cineva vă întreabă “Cât de mult ați plătit pentru achiziție?”

De obicei astfel de întrebări pot fi stânjenitoare, însă îți recomandăm un răspuns scurt de genul “Mai mult decât ne așteptam!”, sau “Suficient!”. Astfel vei oferi un răspuns sincer, scurt și vei evita alte întrebări ulterioare pe aceeați temă.

Ai luat cina cu un prieten la un restaurant select. La ceva timp dupa ce ai plecat îți dai seama că ți-ai uitat portofelul acolo. Te întorci și managerul restaurantului ți-l înapoiază bucuros. Prietenul tău recomandă să-i lași un bacșiș în semn de mulțumire. Ce faci într-o situație asemănătoare?

Onestitatea lui era așteptată în situația de față. E, totuți, bine meritată răsplata pentru astfel de fapte, tot mai rare în zilele noastre. Lasă-i un bacșiș suficient de mare, dar nu pentru a fi în top. Ia în considerare timpul și energia pe care ai fi consumat-o ulterior pentru a-ți închide cardurile bancare și pentru a reface toate actele.

Ai luat masa cu prietenii la un restaurant pe care îl frecventezi, dar prietenii tăi sunt genul care nu lasă niciodată bacșis. Ce faci ca să eviți o situație jenantă, mai ales având în vedere că îți dorești să mai mergi pe acolo și prin urmare vei mai fi întâmpinat de același personal?

Încearcă să-i stimulezi finuț cu o replică de genul “Eu o să dorm bine la noapte dacă-i las un 15%”, sau “Mi-a plăcut servirea și mâncarea în seara asta. O sa las un bacșiș mulțumitor!”

Bunele maniere suferă modificări odată cu schimbările societății. Ceea ce nu se schimbă niciodată sunt principiile care stau la baza bunelor maniere.

Urmărește-ți toate cheltuielile, veniturile, facturile și împrumuturile pentru a afla ce se întâmplă cu banii tăi. Folosește CashControl și economisește mai mult printr-o mai bună gestiune a banilor. Creează-ți contul gratuit aici.

Februarie 26, 2014 Scris de: CashControl
Înapoi la pagina precedentă

Scrie un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate prin simbolul *

*

Puteți folosi aceste HTML tag-uri și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>